TUULIKO HUULIA HEILUTTAA?

Tiedotettu on, että vuoden 2014 alusta on voinut tienata 300 euroa ilman, että se pienentää työttömyyspäivärahaa tai etuuksia esim. asumistukea. Totuus on toinen.  Jokainen hankittu euro vaikuttaa edelleen asumistukeen. Työttömyyspäiväraha vaikuttaa hankitun tulon veroprosenttiin. Esim. 250 euron bruttotulosta/kk voi joutua maksamaan veroa 20 % tai jopa enemmän. Verotuksen ansiotulovähennys on sitä pienempi mitä vähäisempi on hankittu tulo. Tämä nostaa veroprosenttia.  Myös ansiosidonnaisen päivärahan verotus nousee kun se ylittää n. 10 000 euroa/vuosi. Ansiosidonnaisen päivärahan lähtöprosentti on 20. ”Annetaan ja otetaan” jatkuu edelleen. Tämäkin pienituloisten aseman parantamiseksi tehty päätös oli vain vaalipuhetta tai sitten päättäjät eivät tienneet mitä tekivät.  Kannattaa siis tarkistaa veroprosentti, vaikka tulot olisivat pienet, jotta ei joudu maksamaan veroja vuoden lopussa.

Tämän vuoden syykuun tienoilla pitäisi tulla voimaan laki, jonka mukaan voi tienata 300 euroa bruttona, niin ettei se vaikuta asumistukeen. Nähtäväksi jää.  Ja toteutuuko se niin, ettei jotain muuta kautta tätä oikeutta oteta pois.

Taas kerran päättäjät ennen vaaleja puhuivat miten työn vastaanottamisen tulee olla kannattavaa ja näin auttaa työttömiä ja pienituloisia, sekä kannustaa heitä hakemaan ja ottamaan työtä vastaan.  Hallitusta koottaessa on korostettu luottamuksen tärkeyttä. Miten on omien kansalaisten luottamus päättäjiin? Voimmeko luottaa, että puheet pitävät ja tehdään päätöksiä, jotka auttavat työttömiä ja pienituloisia parantamaan omaa toimeentuloaan? Vai ovatko päättäjien puheet vain huulten heiluntaa tuulessa.

Paula Mehto, Kuopio