EU Ukrainan sisällissodan maksumies?

Kirjoitetaan, puhutaan Venäjä-Ukraina tilanteesta, sodasta, mutta mielestäni kyse on lähinnä Ukrainan sisällissodasta. Länsi tukee länsimielisiä ukrainalaisia ja Venäjä venäjämielisiä separatisteja. Suomessakin v. 1918 valkoiset ja punaiset kävivät sotaa keskenään. Valkoisia tuki Saksan keisarikunnan armeija, joka tuli Hangon kautta eteläsuomeen n. 13 000 miehen vahvuudella. Neuvosto-Venäjä antoi punaisille lähinnä aseapua. Uhreja sisällissota vaati n. 38 000. Meilläkin osattiin.

Miksi sisällissotia käydään? Siksi, että maassa on epätasa-arvoa, sortoa, valtaa pitävät eivät huomioi kansalaistensa tarpeita, rikkaat rikastuvat – köyhät köyhtyvät, korruptio kukoistaa. Näinhän Ukrainassa on ollut koko itsenäisyyden ajan, vuodesta 1991. Sen itsenäisyyden aika ei ole ollut rakentavaa. Olisiko syytä myös Ukrainassa itsessään? Jos näin kiihkeätä on yhteiselämä, viisainta olisi jakaa maa kahteen osaan. Länsimieliset länteen ja venäjämieliset itään. Jakautumisiahan on tehty ennenkin (Tšekkoslovakia), jos yhteiselo ei ole onnistunut. Ukraina on mielestäni jätetty liian vähälle kritiikille, kokonaisuus huomioonottaen.

Krim luovutettiin Ukrainalle vuonna 1954. Idean isä oli Nikita Hruštšov ja tätä puolsi myös puolueen johto. Luovutus oli aikana jolloin Ukraina oli sosialistinen neuvostotasavalta ja se oli kiinteässä yhteydessä Neuvostoliittoon. Sisäiset rajat olivat symboliset ja hallinnolliset. Venäjällä on ollut ja on edelleen laivastotukikohta Krimillä, josta on ollut vuokrasopimus Ukrainan kanssa. Nyt Venäjä on ottanut haltuun Kirimin. Ymmärrettävää, jos uhkana on länsi (Nato), joka mahdollisen Ukrainan Nato-jäsenyyden myötä mahdollistaa lännen laajentumisen alueelle, jossa sijaitsee Venäjän laivastotukikohta.

Kun Ukrainan itsenäisyyden aika on ollut pelkkää korruptoitunutta valtataistelua, ei pidä ihmetellä kansanäänestyksen tulosta, jonka seurauksena Krim liitettiin takaisin Venäjään. Krim on autonominen tasavalta, väestöstä 60 % on venäläisiä 24 % ukrainalaisia, 12 % krimintataareja, loput valkovenäläisiä, tataareja ja armenialaisia. Krimin kaappauksen jälkeen sen kansalaisten palkkoja ja eläkkeitä on nostettu.

Ukrainan huonoa johtamista osoittaa myös kaasumaksujen maksamatta jättäminen Venäjälle. Velka on kasvanut huomattavaksi. Olettaako Ukraina, että kaasulaskun maksaja löytyy nyt EU:sta? Voivat siinä olla oikeassakin.

Ei pidä myöskään vähätellä USA:n osuutta asiaan. Ehkä se tavoittelee maailman herruutta, ”suuri on kaunista”. Valtiot toinen toistensa perässä liittyvät Natoon tai ainakin ovat aikeissa. Sokeasti, miettimättä mitä siitä voi seurata. Idän ja lännen tasapaino on tärkeää säilyttää, eikä sitä pidä horjuttaa.

Nato on uhka, jos se tulee liian lähelle Venäjän rajaa. Venäjä reagoi Ukrainan Nato puheisiin ja aikeisiin aivan odotetusti. Tilanne luo liikaa jännitteitä ja asettaa Suomenkin vaikeaan välikäteen. Natolle ei ja puolueettomuuspolitiikalle kyllä. Toivottavasti myös Ukraina tekee niin.

Paula Mehto

Kuopio